vineri, 23 martie 2012

CREARE BLOG

Blogul permite postarea de comentarii referitoare la articole in timp real. Astfel, oricine poate experimenta publicistica, pentru ca blogul creeaza o comunitate virtuala, un mediu dinamic, ce da posibilitatea fiecaruia de asi expune ideile. Mai mult, nu trebuie sa ai cunostiinte de web design ca sa ai un blog reusit. Varietatea oferita este foarte mare, lasand loc in acelasi timp sa-ti folosesti propria imaginatie, prin alternarea textelor cu imagini dupa bunul plac.
Cat este de usor sa construim un blog? Exista foarte multi furnizori de servicii virtuale tip blog, ce ofera un mod extrem de usor si intuitiv de creare a unui blog in doar cateva minute. Dintre cei mai cunoscuti provideri, ii amintesc aici pe urmatorii:
-wordpress.com - foarte usor de folosit, poate unul dintre cele mai populare platforme ce gazduiesc blogurile, iti da ocazia sa iti construiesti chiar mai multe bloguri pe acelasi cont. Serviciul este gratuit.
-blogger.com - de asemenea serviciu gratuit, usor de utilizat, cu o mare varietate de teme. Iti da posibilitatea de a folosi platforma blogger si pe propriul domeniu. Este un serviciu Google, deci sansele blog-ului tau de a aparea printre rezultatele unei cautari pe motorul Google sunt mari.
-weblog.ro – unul dintre primele servicii de blogging din Romania, de asemenea serviciu gratuit.
-ablog.ro - permite un control total asupra template-ului de blog. Serviciu gratuit.
            Avantajele / dezavantajele  oferite de utilizarea  blog-ului in  educatie

             Utilizarea blogului in educatie (in general), acesta prezinta mai multe avantaje, decat dezavantaje. Utilizarea blogului in activitatea didactica ar putea deveni foarte utila cu conditia ca toti participantii la demersul didactic sa aiba acces la un calcultor si , implicit, la internet. La nivelul invatamantului preprimar, utilizarea blogului se raporteaza la comunicarea intre cadre didactice,  parinti si copii. Copilul   poate utiliza internetul cu ajutorul adultului(parinte sau educator).
           Educatorul poate realiza o pagina de blog a grupei sau a unitatii scolare. Aici se pot posta fise de lucru, cantece, poezii, jocuri, ghicitori pe care copilul le poate accesa de acasa cu ajutorul unui parinte. De asemenea, se pot posta pe pagina de blog a unitatii scolare si parteneriatele educative in care se implica unitatea, programul instructiv-educativ al grupei, informatii pentru parinti, etc. Blogul este foarte important pentru ca da posibilitatea parintilor sa-si exprime propria parere referitor la demersul didactic. Copiii si parintii pot veni in ajutorul cadrelor didactice cu idei, comentarii, critici.
           De asemenea, blogul este uşor de utilizat şi de întreţinut. Softul de blog cere minimum de cunoştinţe pentru utilizatorii care încep să posteze mesaje. O dată ce un utilizator este înregistrat şi înrolat ca un membru al echipei blog, o simplă demonstraţie despre cum se scrie, postează, publică şi se editează un mesaj este suficientă. Fiecare utilizator are acces limitat, protejat cu parolă la fişierul blog al serverului şi poate să modifice doar ceea ce a realizat el, interfaţa cu butoane fiind intuitivă şi foarte uşor de folosit.
            Dupa cum am spus utilizarea blogului in educatie are si anumite dezavantaje, acestea provin din lipsa calculatorului si a internetului din casele multor participanti la demersul didactic.
            De asemenea,  Blogul nu este un mijloc de comunicare fata in fata ci unul la distanta. Distanta poate fi si neajuns dar si un beneficiu in acelasi timp. Multe persoane intampina dificultati in a-si exprima parerile personale in fata altor privitori, blogul devenind instrumentul cel mai la indemana pentru depasirea timiditatii.
             Inca un dezavantaj este rezistenta la schimbare  a unora, care nu considera ca acest mediu virtual de invatare este unul eficient, chiar in contextul unei proliferari a folosirii noilor tehnologii in educatie si nu numai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu